Internationaal zakendoen

Je zit letterlijk en figuurlijk tussen hoofdkantoor en lokaal kantoor. Tussen hoofdkantoor en lokaal kantoor is een grens. Soms zelfs een oceaan. Met andere nationaliteiten, andere culturen. Figuurlijk verwacht het hoofdkantoor gedetailleerde rapportages over onderwerpen die lokaal onbelangrijk zijn. Ze bedenken rare plannen vanachter het bureau. Een SAP-systeem, een kassasysteem. En dat merk je. Terwijl jullie snappen hoe de markt werkt en lokaal de doelen gewoon halen!

Reinder als dealmaker

Hoe deal je met die veranderingen? Ik ben klankbord en luisterend oor. Procedures die het hoofdkantoor invoert, maak ik praktisch. We zetten alles op een rij in plaats van dat we het wegmoffelen of klagen en niets doen. Ik confronteer en laat zelfs het hoofdkantoor invliegen, als dat nodig is.

 

Cultuurverschillen zijn er altijd. Je hebt een back-office in Azië en tijdens meetings zegt je Aziatische collega op alles ja. Of eigenlijk yes yes. En hij houdt zich vervolgens niet aan de afspraken. Dit soort gevoeligheden zoek en vind ik bij andere culturen. Vanuit de rol van buitenstaander kan ik heel veel maken. En ik wil weten hoe we dit gaan regelen.

Werkwijze

Ik gooi alles open en stel mezelf ter discussie. Bij terughoudendheid stel ik: ‘ik ben een Nederlander. Wat vinden jullie van Nederlanders?’ En daarna: ‘Wat vinden jullie van mij? Wat vinden jullie van de directe Nederlandse aanpak?’ Zo maak ik alles bespreekbaar en praten we over cultuurverschillen.

  • In twee dagen bespreken we alles en maken we een plan van 1 pagina.
  • Iedere maand is er opvolging van het plan: telefonisch/online met webconferenties.
  • Periodiek zijn er fysieke follow-up bijeenkomsten.